Godziny pracy biblioteki ZSCKR:
Poniedziałek 9.00-12.00 12.30 – 15.30
Wtorek 9.00-12.00 12.30 – 15.30
Środa 9.00-12.00 12.30 – 15.30
Czwartek 9.00-12.00 12.30 – 15.30
Piątek 9.00-12.00 12.30 – 15.30
Drodzy uczniowie!
W wirtualnej bibliotece
znajdziecie wszystkie potrzebne lektury w formie e-booków i audiobooków.
Przypominamy jednocześnie, że biblioteka szkolna czeka na Was i możecie wypożyczać książki w wersji papierowej z zachowaniem reżimu sanitarnego.
Gastronomia
W ostatnim czasie zapanowała moda na gotowanie i pieczenie. W telewizji mamy mnóstwo programów poświęconych gotowaniu, pieczeniu ciast, a wiele stacji oferuje show, gdzie na ekranie rywalizują ze sobą uczestnicy, by zdobyć tytuł najlepszego kucharza.
W księgarniach co chwilę pojawia się książka kucharska znanego kucharza czy osobowości medialnej. Podobnie jest w Internecie. Kolejne blogi kulinarne wyrastają niczym grzyby po deszczu. Niektóre z nich przechodzą bez echa, inne wręcz odwrotnie – odmieniają naszą jedzeniową rzeczywistość dzięki niezliczonym przepisom na sprawdzone dania. Które z polskich i zagranicznych blogów warto śledzić w poszukiwaniu pysznych inspiracji?
Oto nasze propozycje:
https://www.ugotowanepozamiatane.pl
Szukasz inspiracji? Chcesz wprowadzić nowe rozwiązania?
Blogerzy gastronomiczni dostarczą Ci wielu cennych wskazówek. Dowiedz się, które serwisy są warte uwagi.
- Marta Kosecka – W gastronomii chętnie czytane są blogi związane z prowadzeniem biznesu. Jeśli szukasz porad prawnych, to zanim zgłosisz się do prawnika, zerknij na bloga: Przepis na gastronomię bo być może Twój problem został już opisany! W publikowanych materiałach analizuje aspekty prawne związane z działalnością gastronomiczną.
- Michał Skoczek (pseudonim ZorżPonimirski) – Chcesz poznać prawdziwą stronę streetfoodu? Ten blog pozwoli Ci zgłębić temat. Odwiedź stronę: Street Food PolskaŻorżPonimirski oraz ekipa (Michał Turecki, Kaszpir, Arek Tysiak, Ela Święcka, Janusz Stopa) opisują i oceniają potrawy serwowane w całej Polsce.
- Mateusz Wawro „Głodny” – „Głodny” to vloger i właściciel food trucków, który prowadzi swój kanał na YouTube. W ciekawy sposób przedstawia wydarzenia gastronomiczne, recenzuje systemy oraz sprzęty, a także wyjaśnia praktyczne kwestie związane z zarządzaniem własnym punktem gastronomicznym.
- Marta Greber – autorka bloga Co dziś zjem na śniadanie?, udowadnia, że śniadanie nie musi być nudne. Proponuje zróżnicowane potrawy – na słodko, gorąco, z warzywami, mięsem. Na stronie umieszcza przepisy na chleby, ciasta, naleśniki. Jej wpisy są okraszone zdjęciami z wycieczek kamperem po europejskich miastach.
- Zuzanna Ploch – autorka bloga Chilli Czosnek i Oliwa koncentruje się na kuchni śródziemnomorskiej. Udziela porad, zdradza pomysły na pyszne potrawy. Wiele wpisów dotyczy fotografii kulinarnej, w której specjalizuje się Zuzanna Ploch. Jej strona zachwyca mnogością kolorów.
- Uwaga Babcia Gotuje – 66 letnia Ewa serwuje na swoim kanale przepisy kulinarne na takie smakołyki, jak makowiec, dżem bez cukru, czy surówka z młodej kapusty. Fajny pomysł i sympatyczna prowadząca – jeśli gotujecie, warto tam zajrzeć
Opracowania do lektur:
Geneza Cierpień młodego Wertera
Problematyka Nie-Boska Komedia
Ludzie bezdomni Stefana Żeromskiego