Centrum Kształcenia Ustawicznego – kwalifikacyjne kursy zawodowe:

OFERTA EDUKACYJNA NA ROK SZKOLNY 2015/2016

Centrum Kształcenia Ustawicznego  – kwalifikacyjne kursy zawodowe:

 

Kurs kwalifikacyjny – RL.03 – prowadzenie produkcji rolniczej (zawód: rolnik)

Absolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego – prowadzenie produkcji rolniczej

  1. określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin;
  2. dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;
  3. dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;
  4. wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;
  5. planuje nawożenie organiczne i mineralne;
  6. ocenia jakość materiału siewnego;
  7. przygotowuje materiał siewny do siewu;
  8. planuje zabiegi agrotechniczne do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych;
  9. wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;
  10. rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;
  11. dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;
  12. dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej;
  13. obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;
  14. prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;
  15. stosuje ekologiczne metody uprawy roślin;
  16. przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;
  17. przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;
  18. prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.

 

Kurs kwalifikacyjny – TG.07 – sporządzanie potraw i napojów (zawód: kucharz)

Absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego – sporządzanie potraw i napojów

  1. ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
  2. klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
  3. przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
  4. dobiera warunki do przechowywania żywności;
  5. rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
  6. rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  7. dobiera metody utrwalania żywności;
  8. rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
  9. użytkuje urządzenia do przechowywania żywności określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
  10. rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
  11. stosuje receptury gastronomiczne;
  12. rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
  13. dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
  14. sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
  15. przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością
  16. rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
  17. rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  18. użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  19. ocenia organoleptycznie żywność;
  20. dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
  21. porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
  22. monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), DobrejPraktykiProdukcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) isystemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).

Kurs kwalifikacyjny – RL.16 – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej (zawód: technik rolnik)

Absolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego – organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej

  1. przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
  2. posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
  3. wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
  4. planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
  5. projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
  6. planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
  7. dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
  8. dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
  9. prowadzi plantacje nasienne;
  10. organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
  11. organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
  12. planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
  13. nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
  14. stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
  15. korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.

SYSTEM ZAOCZNY- nauka bezpłatna!

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook