Centrum Kształcenia Ustawicznego – kwalifikacyjne kursy zawodowe:
OFERTA EDUKACYJNA NA ROK SZKOLNY 2021/2022
Centrum Kształcenia Ustawicznego – kwalifikacyjne kursy zawodowe:
ROL.04 (dawnej RL.03) prowadzenie produkcji rolniczej
Absolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego
- określa wpływ czynników klimatyczno-glebowych na wzrost i rozwój oraz plonowanie roślin;
- dobiera rośliny do warunków klimatyczno-glebowych i ekonomicznych danego rejonu;
- dobiera zmianowanie roślin uprawnych do określonych warunków gospodarstwa rolniczego;
- wykonuje prace związane z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;
- planuje nawożenie organiczne i mineralne;
- ocenia jakość materiału siewnego;
- przygotowuje materiał siewny do siewu;
- planuje zabiegi agrotechniczne do warunków glebowych i wymagań roślin uprawnych;
- wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;
- rozpoznaje choroby, szkodniki i chwasty roślin uprawnych;
- dobiera metody i środki ochrony roślin zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin;
- dobiera narzędzia, urządzenia i maszyny do prac w produkcji roślinnej;
- obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej;
- prowadzi uprawę roślin zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności oraz rachunkiem ekonomicznym;
- stosuje ekologiczne metody uprawy roślin;
- przestrzega warunków przechowywania produktów pochodzenia roślinnego;
- przechowuje oraz przygotowuje produkty pochodzenia roślinnego do sprzedaży;
- prowadzi sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia roślinnego.
dokumenty KKZ
Nazwa | Opis | Rozmiar | Pobrań | Dodano | Ściągnij |
---|---|---|---|---|---|
Podanie KKZ (1) | 1.30 MB | 391 | 09-02-2021 | Ściągnij |
HGT.02 (dawnej TG.07) Sporządzanie potraw i napojów
Absolwent kwalifikacyjnego kursu zawodowego
- ocenia żywność pod względem towaroznawczym;
- klasyfikuje żywność w zależności od trwałości, pochodzenia, wartości odżywczej i przydatności kulinarnej;
- przestrzega zasad oceny jakościowej żywności;
- dobiera warunki do przechowywania żywności;
- rozpoznaje zmiany zachodzące w przechowywanej żywności;
- rozróżnia systemy zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- dobiera metody utrwalania żywności;
- rozróżnia urządzenia stanowiące wyposażenie pomieszczeń magazynowych;
- użytkuje urządzenia do przechowywania żywności określa rolę funkcjonalnego układu pomieszczeń w organizacji pracy zakładu gastronomicznego;
- rozróżnia i przestrzega procedur zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności;
- stosuje receptury gastronomiczne;
- rozróżnia metody i techniki sporządzania potraw i napojów;
- dobiera surowce do sporządzania potraw i napojów;
- sporządza półprodukty oraz potrawy i napoje;
- przestrzega zasad racjonalnej gospodarki żywnością
- rozpoznaje zmiany zachodzące w żywności podczas sporządzania potraw i napojów;
- rozróżnia sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- użytkuje sprzęt i urządzenia do sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
- ocenia organoleptycznie żywność;
- dobiera zastawę stołową do ekspedycji potraw i napojów;
- porcjuje, dekoruje i wydaje potrawy i napoje;
- monitoruje krytyczne punkty kontroli w procesach produkcji oraz podejmuje działania korygujące zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej GHP (ang. Good Hygiene Practice), DobrejPraktykiProdukcyjnej GMP (ang. Good Manufacturing Practice) isystemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point).
ROL.10 (dawnej RL.16) Organizacja i nadzorowanie produkcji rolniczej
Absolwent kursu kwalifikacyjnego zawodowego
- przewiduje pogodę na podstawie pomiarów czynników atmosferycznych oraz obserwacji zjawisk meteorologicznych, prognoz i map pogody,
- posługuje się przyrządami meteorologicznymi;
- wykonuje przeglądy techniczne urządzeń melioracyjnych oraz planuje ich konserwację i naprawę;
- planuje sposoby przeciwdziałania procesom degradacji i dewastacji gleb;
- projektuje zmianowania roślin w zależności od warunków klimatyczno-glebowych;
- planuje i organizuje prace związane z uprawą roli, nawożeniem i ochroną roślin uprawnych;
- dobiera maszyny i narzędzia do rodzaju zabiegów uprawowych z uwzględnieniem wymagań roślin uprawnych;
- dobiera technologie produkcji roślin uprawnych oraz produkcji pasz na użytkach zielonych;
- prowadzi plantacje nasienne;
- organizuje proces produkcji roślinnej zgodnie ze Zwykłą Dobrą Praktyką Rolniczą i z Zasadami Wzajemnej Zgodności;
- organizuje przechowywanie i sprzedaż produktów roślinnych z zachowaniem norm jakości i bezpieczeństwa żywności;
- planuje produkcję roślinną w gospodarstwie rolnym na podstawie analizy ekonomicznej;
- nadzoruje realizację zadań w zakresie produkcji roślinnej;
- stosuje przepisy prawa dotyczące nasiennictwa, ochrony środowiska, ochrony roślin i bezpieczeństwa żywności;
- korzysta z programów komputerowych do wspomagania organizacji i kontroli procesu produkcji roślinnej.
MG.03 Eksploatacja pojazdów, maszyn, urządzeń i narzędzi stosowanych w rolnictwie
SYSTEM ZAOCZNY- nauka bezpłatna!