We środę 05.03.2025r. w naszej szkole po raz szósty odbędzie się etap szkolny zmagań konkursu  “Gotuj z klasą”.
Konkurs „Gotuj z klasą” skierowany jest do uczniów klas gastronomicznych z podlaskich szkół ponadpodstawowych. Jak co roku młodzi adepci sztuki kulinarnej będą mieli za zadanie stworzyć dwudaniowe menu, bazując na lokalnych i tradycyjnych produktach. Tematem przewodnim VI edycji jest: „Podlaskie inspiracje – Ziemniak król polskiego stołu”. Do udziału w konkursie zachęca zarząd województwa.

Konkurs składa się z dwóch etapów: szkolnego i wojewódzkiego. Dwuosobowe zespoły uczniów mają za zadanie przygotować potrawy, opowiedzieć o nich oraz wskazać składniki i tradycje kulinarne, które były ich inspiracją. Jury konkursowe oceni smak i estetykę dań, a także nawiązanie do tradycji.

Menu konkursowe tegorocznej edycji składać się będzie z dwóch dań: przystawki w postaci pierogów oraz dania głównego. Motywem przewodnim konkursu będą „Podlaskie inspiracje – Ziemniak król polskiego stołu”. Wszystkie dania przygotowane będą obowiązkowo z wykorzystaniem produktów takich jak: ziemniak, miód oraz kiszonki.

Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoje szkoły w etapie wojewódzkim. Finał konkursu odbędzie się 28 marca 2025 r.. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w restauracji prowadzonej przez renomowanego szefa kuchni.

Konkurs „Gotuj z klasą”, którego celem jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności wśród młodzieży od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Na organizację tegorocznej edycji zarząd województwa przeznaczył 80 tys. zł z budżetu województwa. Konkurs odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty.

Przypominamy, iż w 2023 roku duet kulinarny Zespołu Szkół CKR w Janowie : Aleksandra Siniło i Sebastian Butkiewicz byli  laureatami czwartej edycji konkursu „Gotuj z klasą!”.
Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook