Konkurs składa się z dwóch etapów: szkolnego i wojewódzkiego. Dwuosobowe zespoły uczniów mają za zadanie przygotować potrawy, opowiedzieć o nich oraz wskazać składniki i tradycje kulinarne, które były ich inspiracją. Jury konkursowe oceni smak i estetykę dań, a także nawiązanie do tradycji.
Menu konkursowe tegorocznej edycji składać się będzie z dwóch dań: przystawki w postaci pierogów oraz dania głównego. Motywem przewodnim konkursu będą „Podlaskie inspiracje – Ziemniak król polskiego stołu”. Wszystkie dania przygotowane będą obowiązkowo z wykorzystaniem produktów takich jak: ziemniak, miód oraz kiszonki.
Zwycięzcy etapu szkolnego będą reprezentować swoje szkoły w etapie wojewódzkim. Finał konkursu odbędzie się 28 marca 2025 r.. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w restauracji prowadzonej przez renomowanego szefa kuchni.
Konkurs „Gotuj z klasą”, którego celem jest doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności wśród młodzieży od lat cieszy się dużym zainteresowaniem. Na organizację tegorocznej edycji zarząd województwa przeznaczył 80 tys. zł z budżetu województwa. Konkurs odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty.