Temat spotkania listopadowego dotyczył „Mleko i przetwory mleczne jako źródło białka” Uczniowie będący na spotkaniu dowiedzieli się, iż mleko i przetwory mleczne spożywane w codziennej diecie dostarczają składników potrzebnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Natomiast osoby dorosłe, których dieta jest bogata w mleko i produkty mleczne, mogą dzięki temu zmniejszyć ryzyko ubytku masy kostnej w późniejszym wieku, czyli zapobiec osteoporozie. Produkty mleczne dostarczają składników odżywczych istotnych dla zdrowia, do których należą: wysokowartościowe białko, wapń, potas, witaminy z grupy B oraz D. Dowiedzieli się również o korzyściach zdrowotnych jakie płyną ze spożywania mleka i produktów mlecznych o to kilka najważniejszych z nich:
- Dieta bogata w mleko i produkty mleczne korzystnie wpływa na budowę i utrzymanie masy kostnej w ciągu całego życia. Dzięki temu może przyczyniać się do obniżenia ryzyka wystąpienia osteoporozy.
- Spożywanie produktów mlecznych jest szczególnie ważne dla zdrowia kości w dzieciństwie i w okresie dojrzewania, kiedy budowana jest masa kostna.
- Mleko i produkty mleczne stanowią niezbędny element zbilansowanej diety.
- Część produktów mlecznych jest wzbogacona w dodatkowe składniki, które należy indywidualnie dobrać do swoich potrzeb zdrowotnych i żywieniowych.
Poznali również jakimi zasadami muszą się kierować wybierając najlepszy jogurt.
Na zakończenie spotkania uczniowie mieli wyszukać najciekawsze przepisy na dania z mleka lub z przetworów mlecznych i je zaprezentować oto najciekawsze.
Mleczna galaretka
Składniki:
– 1 szklanka dobrze schłodzonego kefiru
– 5 dag truskawek
– 1 łyżka żelatyny
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej wody, a gdy napęcznieje, naczynie wstawić do gorącej wody. Wymieszać aż do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do przestudzenia. Do kefiru dodać cukier puder i waniliowy. Ubijać mikserem z końcówkami do ubijania piany. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, starannie wymieszać. Do salaterek wlać połowę kefiru ułożyć owoce, zalać kolejną warstwą ubitego kefiru. Udekorować owocami.
Pudding mleczno-ryżowy
Składniki:
– 1,4 litra półtłustego mleka
– 1 laska cynamonu
– 300 g ryżu basmati
– 1 łyżka ekstraktu waniliowego
– 8 strączków kardamonu
– 100 g miałkiego cukru trzcinowego albo 175 g syropu klonowego
– 150 g rodzynek
– 50 g migdałów w płatkach
– 8 śliwek
– 100 ml wody lub soku z pomarańczy
– 2 gwiazdki anyżu
– kilka goździków
– 1 łyżeczka syropu imbirowego lub likieru imbirowego
Przygotowanie:
Wlać mleko do garnka z grubym dnem i dodać laskę cynamonu. Zagotować i wmieszać ryż oraz ekstrakt waniliowy. Gotować na małym ogniu przez ok. 30 min mieszając, żeby ryż nie przywierał do garnka. Rozgnieść strączki kardamonu w moździerzu. Zmiażdżyć nasiona w moździerzu i wymieszać z cukrem/syropem klonowym. Gdy ryż będzie przypominał mleczne risotto wmieszać rodzynki, migdały oraz cukier lub syrop klonowy z kardamonem i gotować jeszcze przez 5-10 min na małym ogniu, dolewając mleka jeśli to koniecznie. Pokroić śliwki, włożyć do rondla, dodać sok z pomarańczy, gwiazdki anyżu, goździki i syrop lub likierem imbirowy. Podgrzewać na małym ogniu, aż śliwki nieco zmiękną i aromaty się połączą.
Domowy serek malinowy
Składniki
250 gr sera białego półtłustego
200 ml śmietanki z kartonika
3 łyżki cukru lub więcej jeśli potrzebujesz
maliny (tyle ile masz lub 250 gr)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Blendujemy ok 2-3 min do uzyskania jednolitej konsystencji.
Jeśli używasz suchego sera, warto dodać więcej śmietanki lub odrobinę mleka
Smoothie bowl na bazie kefiru
Składniki:
200 ml kefiru bądź jogurtu naturalnego,
1 gruszka,
2 jabłka,
Cynamon,
Orzechy do dekoracji.
Przygotowanie:
- Owoce dokładnie umyj, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Nie obieraj ich, dzięki czemu dostarczysz organizmowi większą ilość błonnika.
2.Przełóż kefir, pokrojone owoce oraz cynamon do blendera i zmiksuj na gładką masę – powinna wyjść dość gęsta. Zostaw kilka kawałków owoców do dekoracji.
3.Spróbuj i ewentualnie popraw smak – dosładzając ksylitolem lub dodając więcej cynamonu.
4.Przelej smoothie do miski i udekoruj owocami, ulubionymi orzechami oraz posyp cynamonem.
Smacznego!