Owoce i warzywa jako alternatywa dla słodyczy
Drugie spotkanie z programu „ABC zdrowego odżywiania” odbyło się w październiku pt. „Owoce i warzywa jako alternatywa dla słodyczy”.
Uczniowie dowiedzieli się jakie skutki zdrowotnie niesie ze sobą spożywanie dużej ilości cukru w codziennej diecie oraz poznali propozycje zdrowych przekąsek na bazie owoców i warzyw. Zadaniem jakie musieli wykonać było wyszukanie w internecie ciekawych przepisów na desery z wykorzystaniem owoców jak również II śniadania do szkoły z wykorzystaniem warzyw jako alternatywa dla batonika czy czekolady.
Oto najciekawsze
Jabłko z orzechami, żurawiną i cynamonem
Składniki (2 porcje):
1 czerwone, polskie jabłko
2 łyżki orzechów włoskich + 1-2 szt. do dekoracji
2 łyżki suszonej żurawiny
cynamon
1 łyżeczka miodu
rozmaryn
Wykonanie:
Jabłko przekrój na pół, wydrąż środek. Ułóż w blaszce. Orzechy razem z żurawiną zmiksuj w blenderze z odrobiną wody i miodu na gładką pastę. Do wydrążonego jabłka włóż masę, zapiecz w rozgrzanym piekarniku 10-15 minut. Udekoruj posiekanymi i uprażonymi orzechami, miodem i rozmarynem.
„Jeżynowe love”
Składniki:
200 g jeżyn świeżych lub z mrożonki
250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
30 g płatków jaglanych
10 g masła klarowanego
szczypta cynamonu
opcjonalnie miód
Przygotowanie:
Do jogurtu dodajemy rozmrożone wcześniej jeżyny, na patelni rozgrzewamy masło i prażymy lekko płatki, by były chrupiące. Wsypujemy do jeżynowego jogurtu, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy dodać łyżeczkę miodu.
Pełnoziarniste tortillie z wędzonym łososiem i warzywami
Składniki:
2 tortille pełnoziarniste
100 g wędzonego łososia
3 łyżki naturalnego serka twarogowego
½ ogórka
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
liście sałaty karbowanej
1/3 czerwonej cebuli
koperek
½ cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Serek twarogowy przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
Paprykę kroimy w słupki, ogórka w cienkie podłużne plastry. Można użyć obieraczki do warzyw lub mandoliny.
Tortille smarujemy serkiem twarogowym doprawionym cebulą i koperkiem. Na początku placka tortilli układamy liście sałaty. Na sałacie plastry ogórka. Następnie plastry wędzonego łososia i paprykę pokrojoną w słupki. Tortille zwijamy w rulon, kroimy ostrym nożem na 3-4 części i możemy serwować. Smacznego.
WEGAŃSKI DESER KOKOSOWY Z MALINAMI
Liczba porcji: 2
Składniki:
150 g malin mrożonych lub świeżych
160 g jogurtu kokosowego bez cukru
3 łyżeczki musu kokosowego i/lub 2 łyżeczki erytrolu/ksylitolu
4 łyżeczki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej świeżej mięty i opcjonalnie werbeny cytrynowej (lippy)
2 łyżki migdałów
2 łyżeczki surowego kakao (opcjonalnie)
mięta do ozdoby
Przygotowanie:
100 g malin podgrzewamy, aż się rozpadną i wykładamy na dno pucharków, odstawiamy do ostygnięcia.
Jogurt mieszamy z musem i wiórkami kokosowymi, skórką z cytryny, miętą i lippą. Możemy go dosłodzić, chociaż nie jest to konieczne. Na maliny wykładamy krem. Następnie przykrywamy go siekanymi migdałami, na to układamy pozostałe owoce (najlepiej świeże). Posypujemy surowym kakao i ozdabiamy miętą.
Kolorowe trójkąciki
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego
2 plastry polędwicy z kurczaka
3 rzodkiewki
1 świeży ogórek
2 liście sałaty rzymskiej
1 pomidor
starty żółty ser do posypania
serek śmietankowy do posmarowania
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jedną kromkę chleba smarujemy serkiem śmietankowym. Następnie układamy na niej liść sałaty, starty żółty ser, plastry pomidora, ogórka, rzodkiewki oraz polędwicę z kurczaka. Całość doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przykrywamy drugą częścią kanapki. Kanapkę przekrajamy na skos w trójkąt.