Każdy z nas powinien zdać sobie sprawę, iż należy większą wagę przykładać do tego, co jemy i jak przygotowujemy posiłki, a wtedy nasz organizm będzie funkcjonował prawidłowo. Odpowiednia dieta pomoże zachować zdrowie, dobrze wpłynie na serce i usprawni procesy wchłaniania pokarmów.
W maju staraliśmy się odpowiedzieć na pytanie „Czego nie jeść, aby żyć zdrowo?”
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się o najczęstszych błędach jakie popełniają w codziennej diecie. Zapoznali się również z 10-oma najważniejszymi zasadami zdrowego odżywiania oto najważniejsze z nich:
- Odżywiaj się regularnie- czyli w równych odstępach czasowych co 3-4 godziny
- Wybieraj produkty najmniej przetworzone- sięgaj najczęściej po surowe owoce i warzywa, maki z pełnego przemiału,
- Wybieraj dobre węglowodany- wypieraj produkty pełnoziarniste np. otręby, płatki owsiane, grube kasze, razowe pieczywo
- Wyrzuć cukier z diety- wyeliminuj ze swojej diety cukry tzw. „biegnące”, które podnoszą w ekspresowym tempie poziom cukru w organizmie, a znajdują się w ciastkach, chipsy,paluszki, słodkie napoje
- Wybieraj dobry nabiał- wybieraj produkty „bio” lub „bez konserwantów”
Na zakończenie spotkania jak co miesiąc uczniowie na koniec przysyłali swoje propozycje na zdrowe posiłki.
Kasza jaglana duszona ze startym jabłkiem z pestkami słonecznika i miodem
Składniki:
Jogurt naturalny, 2% tłuszczu 70 g (1/2 małego kubeczka)
Kasza jaglana 50 g (3 łyżki suchej)
Jabłko 150 g (1 mała sztuka)
Słonecznik, nasiona 10 g (1 łyżka)
Miód pszczeli 5 g (1 łyżeczka)
Wykonanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie do miękkości, na tarce ścieramy jabłko i dokładamy do ugotowanej kaszy. Dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy miód. Przekładamy kaszę do miseczek polewamy jogurtem i posypujemy pestkami słonecznika.
SYTA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I AWOKADO
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka (może być też indyk)
1 dojrzałe awokado
2 jajka
0,5 puszki kukurydzy
10 pomidorków koktajlowych
2 garście rukoli lub roszponki
2-3 ząbki czosnku
8-10 łyżek jogurtu greckiego
Wykonanie:
Czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, dodajemy sól, pieprz i odstawiamy do lodówki.
Wrzucamy jajka do gotowania.
Rozgrzewamy patelnię z łyżką masła klarowanego (lub innego zdrowego tłuszczu), pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, obtaczamy w ulubionych przyprawach i smażymy na patelni. Mięso można też zgrillować bądź upiec w piekarniku – dowolnie.
W międzyczasie pomidorki kroimy na ćwiartki.
Obieramy awokado i kroimy w kostkę.
Wkładamy składniki do słoika: najpierw sos z jogurtu greckiego, pomidorki,następnie kurczak, kukurydza, awokado, jajko i na koniec rukola bądź roszponka.
Koktajl jabłko cynamon jogurt
Do przygotowania koktajlu jabłko, cynamon, jogurt potrzebujemy:
150 g jogurtu naturalnego
1 x jabłko
Cynamon
Przygotowanie koktajlu jabłko, cynamon, jogurt rozpoczynamy od umycia i obrania jabłka. Do wysokiego naczynia przelewamy jogurt naturalny i dodajemy pokrojone kawałki jabłka oraz szczyptę cynamonu. Jeśli wolisz bardziej gęsty koktajl zamiast jogurtu naturalnego możesz użyć jogurtu typu islandzkiego skyr. Wszystkie składniki razem miksujemy za pomocą blendera. Porcję koktajlu jabłko, cynamon, jogurt przelewamy do szklanki.
Cukinia faszerowana piersią z kurczaka i pomidorami
Do przygotowania cukinii faszerowanej piersią z kurczaka i pomidorami potrzebujemy:
2 x cukinię
1 x pierś z kurczaka
1 x cebula
3 x ząbki czosnku
mozzzarella
natka pietruszki
1 x puszka pomidorów krojonych
zioła prowansalskie
sól
pieprz
Przygotowane cukinii faszerowanej piersią z kurczaka i pomidorami rozpoczynamy od pocięcia piersi kurczaka na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i smażymy na nim pierś z kurczaka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie siekamy drobno cebulę. Gdy pierś z kurczaka będzie podsmażona dodajemy do niej cebulę i rozdrobniony czosnek. Wszystko razem chwilę smażymy. w międzyczasie myjemy cukinię i przecinamy ją na pół wzdłuż. Z cukinii, za pomocą łyżeczki, tworzymy łódeczki. Wydrążony miąższ z cukinii dodajemy do piersi z kurczaka. Następnie na patelnie dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy sola, pieprzem oraz suszoną bazylią. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Na blachę kładziemy papier do pieczenia i układamy na nim cukinię. Nakładamy farsz z piersi kurczaka i pomidorów. Na koniec kroimy w plastry mozzarellę i kładziemy na przygotowane cukinie. Pieczemy około 30 minut. Na koniec przygotowaną cukinię faszerowaną piersią z kurczaka i pomidorami posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Trufle w wersji fit
Do przygotowania trufli w wersji fit potrzebujemy:
200 x g suszonych daktyli
1 x tabliczka czekolady
100 x g orzechów włoskich
1 x pomarańcza
wiórki kokosowe
kakao
Przygotowanie trufli w wersji fit rozpoczynamy od pokrojenia na małe kawałki daktyli i wrzucenia ich do rondelka. Do garnka dodajemy również sok z pomarańczy wraz z miąższem. Całość gotujemy przez około 15 minut, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy pozostałe dodatki do trufli: siekamy na drobno orzechy włoskie, a czekoladę trzemy na tarce. Ugotowane wcześniej daktyle miksujemy blenderem na gładką masę, następnie dodajemy orzechy (część zostawiamy na później do posypania), czekoladę i 4 łyżki kakao. Wszystkie produkty jeszcze raz miksujemy. Masę na trufle odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy masa się schłodzi formujemy z niej małe kulki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych, kakao lub orzechach.