Jak co miesiąc również w styczniu odbyło spotkanie w ramach programu “ABC zdrowego odżywiania”, na którym poruszyliśmy temat związany z “gaszeniem pragnienia” czyli co pić aby ugasić pragnienie.

Z wywiadu jaki został przeprowadzony wynika, iż większość uczniów aby ugasić pragnienie sięga najczęściej po słodkie napoje gazowane, a co najgorsze po napoje energetyczne.

Sporadyczne osoby przyznają się do picia wody gazowanej czy niegazowanej.

Uczniowie  dowiedzieli się ile wody należy dziennie wypijać, jakie są objawy odwodnienia organizmu, jaki jest wpływ wody na nasz organizm,  ile cukru znajduje się w różnych napojach oraz co należy pić aby naprawdę ugasić pragnienie i jak musimy zadbać o to, by organizm wchłonął wodę.

 

Na koniec spotkania jak co miesiąc zostały przesłane propozycje zdrowych napojów oto one

 

LEMONIADY

LEMONIADA ARBUZOWA

Przepis na lemoniadę arbuzową (800 ml)

600 g zimnego, obranego arbuza bez pestek

250 g wody mineralnej (najlepiej smakuje gazowana, ale może być też bez gazu)

sok z 1 cytryny

kostki lodu (ilość wedle uznania)

opcjonalnie:2 łyżeczki brązowego cukru

Pokrojony w kawałki arbuz wrzucamy do blendera, dodajemy sok z cytryny, cukier, wodę i dokładnie miksujemy. Odcedzamy przez sitko, wrzucamy kostki lodu i kilka listków mięty do dekoracji, i gotowe!

 

LEMONIADA OGÓRKOWA

Przepis na lemoniadą ogórkową

250 g świeżych ogórków

1 l zimnej wody

garstka świeżych liści mięty

sok z 1 niedużej cytryny

opcjonalnie: kilka łyżek miodu

kilka plastrów cytryny i ogórka

kostki lodu

Ogórki dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki tylko kroimy na kawałki. Wraz z wodą i listkami mięty blendujemy jak najdokładniej. Odstawiamy na pół godziny. Po jej upływie dodajemy sok z cytryny oraz miód, ponownie miksujemy i przecedzamy. Przed podaniem dorzucamy kilka plastrów cytryny, ogórka, listek mięty i kostki lodu. Delektujemy się smakiem.

KOKTAJLE

Koktajl truskawkowo-bananowy

Składniki: 1/2 kg truskawek, 1/2 banana, 2-3 łyżki soku z cytryny,  ½ litra mleka lub kefiru.

Przygotowanie: Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić. Do blendera  wrzucić banana, dodać truskawki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać i dosmakować. Dodać mleko lub kefir. Schłodzić.

 

Koktajl arbuzowy

Składniki: 1,5 kg arbuza, miód, 2 szklanki soku z limonki, 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty, 3 szklanki zimnej wody, 1 szklanka kostek lodu.

Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować w blenderze z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać miód. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

PONCZ

Poncz owocowy na bazie herbaty

Składniki:

300 g truskawek,

200 g miąższu melona,

200 g mango,

200 g brzoskwiń,

500 ml schłodzonej zielonej herbaty,

1 litr lodowatej wody mineralnej,

2 łyżki cukru

Poncz przygotowanie

Wszystkie owoce umyj, truskawkom usuń szypułki. Mango, melon i brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki. Pokrój je w cząstki. Do dużej misy wlej wodę i herbatę, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodaj wszystkie owoce i wstaw do lodówki na około godzinę, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzony.

 

Poncz cytrynowy

Składniki:

50 ml soku z cytryny

150 ml syropu cukrowego lub miodu

1l soku pomarańczowego

½ litra soku żurawinowego

2 limonki

2 cytryny

2 pomarańcze

garść świeżej mięty

1 litr wody gazowanej

Lód

 

Sposób przygotowania:

Do dużej wazy do ponczu dodaj limonki, cytryny i pomarańcze pokrojone w plastry i dodatkowo na połówki. Następnie dodaj lód i resztę składników. Jeżeli dodałeś miód zamiast syropu cukrowego to dobrze zamieszaj.  Odstaw na 30 minut. Poncz jest gotowy do rozlania dla gości!

 

MROŻONA KAWA I HERBATA

Mrożona kawa

SKŁADNIKI na 2 PORCJE

250 ml mocnej kawy zaparzonej swoim ulubionym sposobem

4 łyżeczki brązowego cukru

100 ml zimnego mleka

6 – 8 kostek lodu

opcjonalnie: 1 gałka lodów waniliowych / śmietankowych lub 2 łyżki słodzonego mleka skondensowanego

 

PRZYGOTOWANIE

Dwie duże, wysokie szklanki włożyć do zamrażarki aby się schłodziły. Zaparzyć kawę, posłodzić i dokładnie wymieszać. Ostudzić (można włożyć do garnka z zimną wodą).

Włożyć lód do pojemnika blendera, dodać mleko, ostudzoną kawę i opcjonalnie lody lub mleko skondensowane. Zmiksować przez kilka sekund.

Wyjąć zimne szklanki z zamrażarki, wlać kawę (najlepiej z wysoka aby powstała piana), opcjonalnie włożyć dodatkowe kostki lodu i posypać brązowym cukrem. Można też udekorować bitą śmietaną. Kawę najlepiej podawać od razu po przelaniu do szklanek kiedy jest najwięcej piany.

 

Mrożona herbata

SKŁADNIKI na 4 PORCJE

1 litr świeżo zagotowanej wody

2 saszetki czarnej herbaty

sok z 1 cytryny

6 łyżeczek cukru

plasterki cytryny i/lub limonki

kostki lodu

OPCJONALNIE

poszarpane liście mięty

miód zamiast cukru

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

W dużym dzbanku zaparzyć mocną czarną herbatę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce.

Dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny lub/i limonki.

WSKAZÓWKI

Aby przyspieszyć schładzanie napoju, można zaparzyć mocną herbatę w małej ilości wody (np. pół szklanki), następnie połączyć ją z zimną wodą mineralną.

 

 

DOMOWE SOKI I KOMPOTY

Przepis na miętowy kompot owocowy

Rada: owoce z kompotu możesz zmiksować, posłodzić, dodać cynamonu i użyć jako nadzienia do drożdżówek lub ciasta.

Składniki (na około 3 litry kompotu):

1 kilogram jabłek,

12 dużych śliwek,

4 łyżki brązowego cukru,

4 gałązki świeżej mięty,

3 litry wody.

 

Sposób przygotowania:

Umyte jabłka pokrój na kawałki i usuń gniazda nasienne.

Umyte śliwki podziel na połówki, usuwając pestki.

Wypłucz i osusz listki mięty.

Do dużego garnka wlej wodę, wrzuć owoce i listki mięty.

Po zagotowaniu wody zmniejsz gaz i gotuj jeszcze 5 minut.

Odstaw kompot do wystudzenia, przecedź, dosłódź brązowym cukrem, a przed podaniem schłódź w lodówce.

 

Przepis na korzenny kompot z dyni z pomarańczą

Rada: jeśli nie chcesz, aby kompot zbyt szybko ściemniał, wyjmij z niego po ugotowaniu wszystkie goździki i wyrzuć je.

Składniki (na 4 porcje):

500 gramów miąższu z dyni, bez skóry i pestek,

1 pomarańcza,

4 łyżki octu winnego,

4 łyżki cukru,

1 łyżeczka goździków,

pół łyżeczki cynamonu,

1300 mililitrów wody.

 

Sposób przygotowania:

Miąższ wyszorowanej, obranej i wypestkowanej dyni pokrój w kosteczkę.

Włóż go do dużego garnka, zalej zimną wodą i gotuj 15 minut.

Dorzuć do garnka cukier, goździki, cynamon, plastry sparzonej pomarańczy, ocet i gotuj 5 minut.

Podawaj na ciepło lub zimno, odcedzony lub z miąższem dyni i plasterkami pomarańczy w dzbanku.

 

 

 

 

 

 

 

Woda smakowa z kostkami lodu

PRZEPIS:

Do wysokich szklanek włóż plasterki limonki i cytryny. Delikatnie rozgnieć je wraz z łyżką cukru pudru. Dodaj kostki lodu i listki mięty. Uzupełnij zawartość świeżą, źródlaną wodą. Pij powoli i mocno schłodzone.

 

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook