Dnia 23 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie odbyły się warsztaty edukacyjno-kulinarne zorganizowane przez Agencję Rynku Rolnego w Białymstoku przy udziale uczniów klas I-IV Technikum im. prof. Józefa Marcinkiewicza w Janowie kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, nauczycieli ZSCKR w Janowie oraz pracowników Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy Białystok. Zajęcia te miały zachęcić młodzież do przygotowywania regionalnych posiłków wykonywanych z tradycyjnych produktów. Uświadomiły także  wysoką jakość produktów tradycyjnych objętych systemem żywności i pokazały ich przewagę nad produktami przetwarzanymi. Właściwe budowanie świadomości konsumenckiej powoduje świadome wybieranie produktów żywnościowych przygotowanych sposobami tradycyjnymi. To z kolei przedkłada się na nasze zdrowie, które jest bezcenne. Uczniowie przygotowali m.in. wegetariańskie risotto, pierekaczewnik,  pasztet wegetariański z fasoli i warzyw korzeniowych, bliny, fifkę, gołąbki z kapusty włoskiej z pęczakiem i grzybami oraz kremową zupę z pieczonej dyni.

Dziękujemy za spotkanie i liczymy na współpracę w przyszłości.

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook