Carving w Zespole Szkół CKR w Janowie
Carving to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Carving w krajach azjatyckich znany jest już od co najmniej kilkuset lat. Według najbardziej popularnej teorii wywodzi się on z Tajlandii. Carving jest tradycyjnym elementem tajskiego święta Loy Krathong i jest uznawany za dziedzictwo narodowe Tajlandii.
Na początku XX I wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata również w Europie. Dziś carving jest także dyscypliną na kulinarnych Mistrzostwach Świata i Mistrzostwach Europy
Efektownie wyrzeźbione owoce i warzywa zaskakują kunsztem i precyzją, a jednocześnie przyciągają wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów natury.
W dniach 30.05-2.06 26 osób z klasy I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyło w I części szkolenia carvingowego zorganizowanego w naszej szkole. Uczestnicy pod nadzorem profesjonalisty Pana Dariusza Ślusarczyka wykonywali rzeźby z rzodkiewek, cukini, rzodkwi, papryki i kapusty pekińskiej z których później stworzyli ciekawe kompozycje kwiatowe. Drugiego dnia uczestnicy kursu wykonywali rzeźby w arbuzie. Na zakończenie kursu uczniowie mogli delektować się tajskimi lodami wykonanymi przez Pana Dariusza Ślusarczyka z okazji Dnia Dziecka.