W dniu 24 lutego uczniowie Zespołu Szkół CKR w Janowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w wyjeździe na Tragi Cukiernicze EXPO SWEET i w warsztatach kulinarnych związanych z odnawianiem przepisów kuchni staropolskiej prowadzonych przez kucharza Norberta Sokołowskiego, kucharza Villi Intrata , które odbyły się w muzeum w Wilanowie.
W Villi Intrata uczniowie samodzielnie przygotowywali dania według XVII- wiecznych przepisów. Na koniec zasiedli do stołu, aby skosztować sporządzonych przez siebie potraw. Po warsztatach kulinarnych uczniowie wraz z opiekunami, Katarzyną Krutul i Andrzejem Szeremetą, wzięli udział w Targach Cukierniczych EXPO SWEET, na których delektowali się lodami o różnych smakach oraz nowościami cukierniczymi i piekarskimi. Uczestniczyliśmy także w pokazie tworzenia lodów i deserów włoskich, prowadzonych przez Emanuela Di Biase oraz Mattita Mainarid- złotych medalistów Marco Polo Cup Szanghaj 2015, zapoznaliśmy się także z różnymi technikami produkcji ozdób cukierniczych z masy cukrowej, czekolady jak również z produkcji pralin.
Dzięki udziałowi w warsztatach poznaliśmy kuchnię staropolską oraz nowe trendy w cukiernictwie.