W dniach 06-08.05.2015 r. uczennice klasy I Technikum im. prof. Józefa Marcinkiewicza Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – Katarzyna Waszkiewicz i Ewelina Bielecka uczestniczyły w IV Ogólnopolskim Międzyszkolnym Konkursie Kulinarnym “Smaki Wsi”, zorganizowanym w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie. W konkursowych zmaganiach udział wzięło 27 zespołów z całej Polski.
Celem konkursu było rozpowszechnienie potraw tradycyjnej kuchni wiejskiej, poznawanie kulinarnych różnic kulturowych innych regionów, propagowanie potraw regionalnych i zdrowej żywności, integracja społeczności szkolnych z różnych regionów Polski oraz podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego, wspieranie rozwoju zawodowego ucznia zdolnego, motywowanie uczniów do zdobywania umiejętności ponadprogramowych i motywowanie nauczycieli do podtrzymywania tradycji regionalnych.
Tematem tegorocznej edycji były “Potrawy bezmięsne”. Uczennice wykonały pierekaczewnik z serem korycińskim oraz ser koryciński smażony podany z żurawiną i sosami czosnkowym oraz koperkowym. Na wykonanie potrawy każdy z uczestników miał 1,5 godziny. Uczennice naszej szkoły zajęły piąte miejsce.
Udział w konkursie był bezcennym doświadczeniem, które zaowocuje w przyszłości.