W grudniu odbyło się kolejne spotkanie w ramach programu „ABC zdrowego odżywiania” zostało ono poświęcone temacie- “Ryby w naszej diecie”
Uczestnicy zajęć zostali zapoznani z rolą ryb i przetworów rybnych będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także witamin A, D, E oraz z grupy B. Przypomnieli również wiadomości z biologii, że ryby i przetwory rybne to również dobre źródło białka i składników mineralnych przede wszystkim jodu, selenu i żelaza. To właśnie te składniki są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i serca. Uczestnicy dowiedzieli się, że osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory.
W prezentacji jaka została im przedstawiona zapoznali się z walorami zdrowotnymi wynikającymi ze spożycia ryb jak również z konsekwencjami wynikającymi z niedoboru składników w diecie, które dostarczają ryby i przetwory rybne. Dokonali również klasyfikacji ryb ze względu na pochodzenie i wartość odżywczą.
Na zakończenie zajęć uczestnicy jak co miesiąc musieli przesłać przepisy na potrawy z ryb oto one:
- Kotleciki rybne z mintaja
Składniki
Mintaj filet 250 g
Cebula 100 g 1 cebula
Jajko 2 szt.
Bułka tarta 50 g 5 łyżek
Koperek 20 g
Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
miska, patelnia
Mintaja drobno posiekaj lub zmiel.
Cebulę pokrój w kostkę. Rybę, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy przełóż do jednej miski. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj. Uformuj kotleciki i smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Pstrąg w musztardzie i przyprawie pomidorowo – czosnkowej z czarnuszką
Składniki
1 kg filet z pstrąga,
3 łyżki musztardy,
przyprawa pomidorowo – czosnkowa z czarnuszką z Darów Natury,
kilka gałązek koperku
Filety z pstrąga posmarować musztardą, posypać przyprawą i posiekanym koperkiem, wstawić na 1-2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na dość głębokim oleju lub upiec na grillu. Przed podaniem lekko dosolić.
- Tuńczyk z makaronem
Składniki
- 300g dowolnego makaronu,
puszka tuńczyka w sosie własnym,
2 łyżki oliwy lub oleju,
1 cebula (u mnie czerwona),
2 ząbki czosnku,
2 łyżki śmietanki 30%,
świeżo zmielony pieprz,
kilka suszonych pomidorów i/lub natka pietruszki do przybrania,
opcjonalnie 2-3 łyżki startego parmezanu
W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (ma być al dente). Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i ząbki czosnku, wrzucić odsączone mięso tuńczyka, dodać śmietankę, lekko ją odparować, wrzucić makaron, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Danie wyłożyć na ogrzany talerz, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, przybrać suszonymi pomidorami i/lub posiekaną pietruszką. Jeżeli lubimy – całość możemy posypać 2-3 łyżkami startego parmezanu.
- Pulpety z ryb
Składniki
filety z ryb słodkowodnych 80 dkg
marchew 1
pietruszka 1
por 1
seler kawałek
cebule 2
kasza manna 5 łyżek
jajka 2
mąka 3 łyżki
sól do smaku
biały pieprz do smaku
natka pietruszki lub koperek
liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie
warzywa i jedna cebulę włożyć do garnka, wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości marchwi
filety i druga cebulę zemleć, dodać kasze manna, jajka sól i pieprz, dobrze wymieszać
formować pulpety obtoczyć w mące i wrzucać do wrzącego wywaru, gotować 15 minut
pulpety wyłożyć do talerza, zalać wywarem, posypać natka lub koperkiem.
- Pasta z konserwy rybnej
Składniki:
1 puszka śledzi (ja miałam w oleju, lecz mogą być w sosie pomidorowym)
1 cebula
1-2 ogórki kiszone
2 ugotowane na twardo jajka
1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską)
1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego)
Przyprawy: pieprz.
Wykonanie:
Śledzie wyłożyć do miski.Cebulę, ogórki, drobno posiekać.Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem.Dodać musztardę i majonez.Połączyć dokładnie wszystkie składniki.Doprawić do smaku pieprzem.