W grudniu odbyło się kolejne spotkanie w ramach programu „ABC zdrowego odżywiania” zostało ono poświęcone temacie- “Ryby w naszej diecie”

Uczestnicy zajęć zostali zapoznani z rolą ryb i przetworów rybnych będących źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, a także witamin A, D, E oraz z grupy B. Przypomnieli również wiadomości z biologii, że ryby i przetwory rybne to również dobre źródło białka i składników mineralnych przede wszystkim jodu, selenu i żelaza. To właśnie te składniki są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu i serca. Uczestnicy dowiedzieli się, że osoby, które jedzą dużo ryb i owoców morza, rzadziej zapadają na choroby krążenia, miażdżycę, alergie oraz nowotwory.

W prezentacji jaka została im przedstawiona zapoznali się z walorami zdrowotnymi wynikającymi ze spożycia ryb jak również z konsekwencjami wynikającymi z niedoboru składników w diecie, które dostarczają ryby i przetwory rybne. Dokonali również klasyfikacji ryb ze względu na pochodzenie i wartość odżywczą.

Na zakończenie zajęć uczestnicy jak co miesiąc musieli przesłać przepisy na potrawy z ryb oto one:

  1. Kotleciki rybne z mintaja

Składniki

Mintaj filet 250 g

Cebula 100 g 1 cebula

Jajko 2 szt.

Bułka tarta 50 g 5 łyżek

Koperek 20 g

Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek

Przyprawy

sól, pieprz

To będzie niezbędne

miska, patelnia

Mintaja drobno posiekaj lub zmiel.

 

Cebulę pokrój w kostkę. Rybę, jajka, cebulę, bułkę tartą i przyprawy przełóż do jednej miski. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Dodaj posiekany koperek i ponownie wymieszaj. Uformuj kotleciki i smaż je na oleju na złoty kolor z obu stron. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

  1. Pstrąg w musztardzie i przyprawie pomidorowo – czosnkowej z czarnuszką

Składniki

1 kg filet z pstrąga,

3 łyżki musztardy,

przyprawa pomidorowo – czosnkowa z czarnuszką z Darów Natury,

kilka gałązek koperku

 

Filety z pstrąga posmarować musztardą, posypać przyprawą i posiekanym koperkiem, wstawić na 1-2 godziny do lodówki, a następnie usmażyć na dość głębokim oleju lub upiec na grillu. Przed podaniem lekko dosolić.

 

  1. Tuńczyk z makaronem

Składniki

  1. 300g dowolnego makaronu,

puszka tuńczyka w sosie własnym,

2 łyżki oliwy lub oleju,

1 cebula (u mnie czerwona),

2 ząbki czosnku,

2 łyżki śmietanki 30%,

świeżo zmielony pieprz,

kilka suszonych pomidorów i/lub natka pietruszki do przybrania,

opcjonalnie 2-3 łyżki startego parmezanu

 

 

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron (ma być al dente). Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i ząbki czosnku, wrzucić odsączone mięso tuńczyka, dodać śmietankę, lekko ją odparować, wrzucić makaron, wymieszać i zdjąć patelnię z ognia. Danie wyłożyć na ogrzany talerz, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, przybrać suszonymi pomidorami i/lub posiekaną pietruszką. Jeżeli lubimy – całość możemy posypać 2-3 łyżkami startego parmezanu.

 

  1. Pulpety z ryb

Składniki

filety z ryb słodkowodnych 80 dkg

marchew 1

pietruszka 1

por 1

seler kawałek

cebule 2

kasza manna 5 łyżek

jajka 2

mąka 3 łyżki

sól do smaku

biały pieprz do smaku

natka pietruszki lub koperek

liście laurowe, ziele angielskie

 

Przygotowanie

warzywa i jedna cebulę włożyć do garnka, wlać 1,5 litra zimnej wody, dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować do miękkości marchwi

filety i druga cebulę zemleć, dodać kasze manna, jajka sól i pieprz, dobrze wymieszać

formować pulpety obtoczyć w mące i wrzucać do wrzącego wywaru, gotować 15 minut

pulpety wyłożyć do talerza, zalać wywarem, posypać natka lub koperkiem.

 

  1. Pasta z konserwy rybnej

Składniki:

1 puszka śledzi (ja miałam w oleju, lecz mogą być w sosie pomidorowym)

1 cebula

1-2 ogórki kiszone

2 ugotowane na twardo jajka

1 łyżeczka musztardy (Ja dodałam francuską)

1 łyżeczka majonezu (ja użyłam dekoracyjnego)

Przyprawy: pieprz.

 

Wykonanie:

Śledzie wyłożyć do miski.Cebulę, ogórki, drobno posiekać.Jajka obrać ze skorupek i pognieść widelcem.Dodać musztardę i majonez.Połączyć dokładnie wszystkie składniki.Doprawić do smaku pieprzem.

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook