Wyjazd uczniów ZSCKR w Janowie w ramach Erasmus+
do Grecji
w celu zdobycia doświadczenia międzynarodowego i nowych kompetencji zawodowych
realizowany w dniach 31.05-11.06.2021
odbył się dzięki współpracy z „Fundacją Ku Pomocy”.
Składam serdeczne podziękowania zarządowi fundacji oraz pracownikom
za wspólne działania i możliwość realizacji wspólnego dzieła,
jakim okazały się praktyki zawodowe w Grecji
w ramach projektu „Kompetencje i Rozwój” realizowany w ramach
Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020
dla 40 uczniów Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie
Dyrektor ZSCKR w Janowie
Sylwia Sadłowska
Praktyki zawodowe zostały zrealizowane przez 40 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum mechanizacji rolnictwa i agrotroniki, w północnej Grecji w miejscowości Nei-Pori w dniach 31.05-11.06.2021
Wyjazd z Polski odbył się w godzinach popołudniowych dnia 30 maja 2021 r., natomiast powrót 12 czerwca 2021 r.
Uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych realizowali praktyki w restauracji Hotelu Evilion Sea and Sun pod czujnym okiem greckich kucharzy i szefa kuchni. Podczas praktyk uczniowie zdobywali umiejętności przygotowywania greckich tradycyjnych potraw m.in. tzatziki czy musaka, przepysznych sosów, przygotowywali carving z owoców , potrawy na każdy posiłek w ciągu dnia. Poznawali również lokalne owoce i warzywa oraz ich zastosowanie w produkcji potraw.
Uczniowie w trakcie praktyk zajmowali się również obsługą gości na sali restauracyjnej, dbali o porządek przy stolikach nakrywając do nich, czy porządkując stolik po skończonym posiłku.
W zakresie mechanizacji rolnictwa i agrotroniki uczniowie realizowali praktyki w gospodarstwach rolnych , gdzie zapoznawali się z produkcją oliwy i dbania o gaje oliwne , zapoznawali się z produkcją lokalnych win i dbaniem o winorośla, obsługą maszyn rolniczych oraz zajęciami na trenażerach z układami elektrycznymi i elektronicznymi.
Podczas praktyk uczniowie rozwijali także swoje kompetencje kulturowe i społeczne, poznawali codzienne życie Greków i ich obyczaje, zwiedzali atrakcje turystyczne w regionie. Program kulturalny obejmował dwie całodzienne wycieczki. Pierwszą z nich była wycieczka do malowniczo położonego zespołu klasztorów w Meteorach, gdzie zwiedziliśmy najstarszy i najważniejszy klasztor Przemienienia Pańskiego, po drodze podziwiając przepiękne krajobrazy wzgórz skalistych oraz malowniczo położone klasztory wykute w skałach.
Druga wycieczka połączona rejsem promem wybrzmiewała w różnych dźwiękach i wesoło brzmiących rytmach muzyki Greckiej wraz z kapitanem Kostas i jego załogą. Podczas rejsu na wyspę Skhaitos podziwiane były piękne wyspy, w malowniczo czystym morzu delfiny towarzyszyły uczestnikom rejsu a wszyscy na promie uczyli się greckiego tańca Zorba.
Na miejscu zwiedzaliśmy miasteczko, podziwialiśmy typową grecką zabudowę spacerując po wąskich, wznoszących się w górę uliczkach, a na koniec odpoczywaliśmy na “szyszkowej plaży” zwanej Kukunari , która otoczona jest pachnącym lasem piniowym i zielonymi pagórkami. Relaks na plaży, gra w piłkę siatkową, spacer po piasku skrzącym się i błyszczącym złotem oraz kąpiel w błękitnym morzu był wspaniałym uwieńczeniem podróży.
Osiągnięte efekty kształcenia:
• Zwiększenie wiedzy o sposobach funkcjonowania firm zagranicznych, poznanie sposobu organizacji pracy w zagranicznych przedsiębiorstwach;
• Zdobycie wiedzy o zagranicznych rynkach pracy;
• Znajomość zasad funkcjonowania programu PO WER oraz Erasmus+ oraz o systemach certyfikacji kompetencji takich jak Europass Mobilność
• Zwiększenie znajomości specjalistycznej terminologii w języku obcym związanej z kierunkiem kształcenia
• Poznanie Grecji, jej kultury, tradycji, kuchni
• Pogłębienie umiejętności posługiwania się językiem angielskim
Zrealizowane wsparcie w czasie wyjazdu:
• Podróż do miejsca realizacji stażu-nowoczesnym autokarem Setra – firmy Ibatur
• Ciepły posiłek oraz prowiant na podróż w obie strony
• Ubezpieczenie na okres przebywania na stażu
• Zakwaterowanie i wyżywienie: bardzo dobre warunki mieszkaniowe w eleganckim czterogwiazdkowym hotelu (pokoje trzy i czteroosobowe) oraz całodzienne wyżywienie (śniadanie, obiad, kolacja)
• Przejazdy lokalne do oraz z miejsc praktyk nowoczesnym autokarem Setra – firmy Ibatur
• Miejsca praktyk dobrane zgodnie z kierunkami kształcenia
Opiekunowie:
Sylwia Sadłowska
Martyna Dermiaha
Jarosław Giedzicz