Smacznie, zdrowo, kolorowo- pasty z warzyw i nabiału.
W miesiącu lutym podjęliśmy temat, iż kanapki to nie tylko chleb i wędlina z warzywami lecz również kanapki można przygotować z różnych past np. nabiału czy warzyw i też smakują znakomicie. I mogą wyglądać efektownie podane na śniadanie lub kolację i przede wszystkim zdrowe.
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się warunki powinna spełniać pasta do kanapek, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała dużo energii.
Oto poniższe zasady:
- powinna składać się ze składników służących naszemu zdrowiu i samopoczuciu, a więc staramy się ograniczać tłuszcze tylko do tych tzw. zdrowych (przeczytaj, jakich tłuszczów używać w kuchni),
- powinna być szybka lub przynajmniej prosta w przygotowaniu,
- powinna dobrze smakować, bo radość z jedzenia i delektowanie się smakiem zwiększy naszą motywację do częstszego wdrażania zdrowych przepisów w naszej kuchni,
- powinna być lubiana zarówno przez dorosłych, ale również przez dzieci, bo bardzo nie lubię gotować „na dwa garnki” i jak coś już zrobię to zależy mi, żeby jadła to cała rodzina.
Oto propozycje jakie zostały przesłane przez uczniów.
Pasta z soczewicy i pestek dyni
Składniki:
130 g suchej czerwonej soczewicy (u mnie ok. 0,75 szklanki; zerknij na moje przepisy z soczewicy),
70 g pestek dyni (0,5 szklanki),
10 suszonych pomidorów,*
50 g oliwy,
1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (u mnie: naturalna mieszanka suszonej włoszczyzny i ziół).
Przygotowanie:
Pestki dyni moczymy.
Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Miksujemy/ mielimy pestki dyni, następnie dodajemy pomidory suszone, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty.
Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw.
Pasta do chleba
Składniki:
3 małe cebulki,
3-4 ząbki czosnku,
1 duża papryka czerwona,
6 kawałków suszonych pomidorów,
zioła i przyprawy: natka pietruszki (dużo!), 6 listków świeżej bazylii, wybrane (czyt. ulubione zioła lub mieszanka ziół), sól,
oliwa z oliwek (dużo!).
Przygotowanie:
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją (na 4-6 części). Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.
Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Ile oliwy? Tyle ile chcecie! 🙂 Wszystko zależy od tego, jaki poziom płynności ma mieć Wasza pasta. Jest po prostu genialna w swojej prostocie.
Pasta pieczonych warzyw.
Składniki:
Pomidory 2-3 szt
Papryka 1 czerwona i 1 żółta
Cebula czerwona 1 szt
Cukinia 1 szt
2 zabki czosnku
Olej 3 duże łyżki
Sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać, warzywa obtoczyć tłuszczem i przyprawami. Piec w 180 st w piekarniku (gora-dół) do miękkości warzyw (U mnie zwykle ok. 40-50 min)
Najprostsza pasta z makreli
Składniki:
1 makrela wędzona
4-5 jaj (w zależności czy bardziej lubicie jaja czy makrelę)
1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Przyprawić – sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki.
Najprostsza pasta jajeczna
Składniki:
4 jaja
Szczypiorek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Na koniec dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki
Słodka pasta
Składniki:
Śliwki ok. 12-14 dużych szt.
Daktyle suszone 200g
Przygotowanie:
Daktyle zalej wrzątkiem i namocz do rozmięknięcia. Odlej wodę do szklanki, a daktyle zblenduj. Śliwki po umyciu pokroić i wrzucić do garnka. Podgrzewać do rozmięknięcia – ale tak aby zostały jeszcze kawałki. Chodzi o to aby maksymalnie odparować wodę, aby całość zrobiła się jak najbardziej gęsta. (początkowo żeby się nie przypalało, możesz podlać bardzo małą ilością tej wody z daktyli). Na koniec dodajesz daktyle. W zależności od pożądanej konsystencji – całość można jeszcze raz zblendować.