Smacznie, zdrowo, kolorowo- pasty z warzyw i nabiału.

W miesiącu lutym podjęliśmy temat, iż kanapki to nie tylko chleb i wędlina z warzywami lecz również kanapki można przygotować z różnych past np. nabiału czy warzyw i też smakują znakomicie. I mogą wyglądać efektownie podane na śniadanie lub kolację i przede wszystkim zdrowe.

Uczestnicy spotkania dowiedzieli się warunki powinna spełniać pasta do kanapek, aby była smaczna, zdrowa i dostarczała dużo energii.

Oto poniższe zasady:

  • powinna składać się ze składników służących naszemu zdrowiu i samopoczuciu, a więc staramy się ograniczać tłuszcze tylko do tych tzw. zdrowych (przeczytaj, jakich tłuszczów używać w kuchni),
  • powinna być szybka lub przynajmniej prosta w przygotowaniu,
  • powinna dobrze smakować, bo radość z jedzenia i delektowanie się smakiem zwiększy naszą motywację do częstszego wdrażania zdrowych przepisów w naszej kuchni,
  • powinna być lubiana zarówno przez dorosłych, ale również przez dzieci, bo bardzo nie lubię gotować „na dwa garnki” i jak coś już zrobię to zależy mi, żeby jadła to cała rodzina.

 

Oto propozycje jakie zostały przesłane przez uczniów.

Pasta z soczewicy i pestek dyni

Składniki:

130 g suchej czerwonej soczewicy (u mnie ok. 0,75 szklanki; zerknij na moje przepisy z soczewicy),

70 g pestek dyni (0,5 szklanki),

10 suszonych pomidorów,*

50 g oliwy,

1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (u mnie: naturalna mieszanka suszonej włoszczyzny i ziół).

Przygotowanie:

Pestki dyni moczymy.

Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Miksujemy/ mielimy pestki dyni, następnie dodajemy pomidory suszone, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty.

Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw.

 

 

 

Pasta do chleba

Składniki:

3 małe cebulki,

3-4 ząbki czosnku,

1 duża papryka czerwona,

6 kawałków suszonych pomidorów,

zioła i przyprawy: natka pietruszki (dużo!), 6 listków świeżej bazylii, wybrane (czyt. ulubione zioła lub mieszanka ziół), sól,

oliwa z oliwek (dużo!).

 

Przygotowanie:

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy ją (na 4-6 części). Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy. Wszystkie warzywa układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni przez jakieś 20-30 minut. Ważne, żeby się delikatnie podpiekły, ale nie spaliły.

Warzywa, suszone pomidory, zioła i przyprawy oraz oliwę blendujemy. Ile oliwy? Tyle ile chcecie! 🙂 Wszystko zależy od tego, jaki poziom płynności ma mieć Wasza pasta. Jest po prostu genialna w swojej prostocie.

 

Pasta pieczonych warzyw.

Składniki:

Pomidory 2-3 szt

Papryka 1 czerwona i 1 żółta

Cebula czerwona 1 szt

Cukinia 1 szt

2 zabki czosnku

Olej 3 duże łyżki

Sól, pieprz, oregano, bazylia do smaku

 

Przygotowanie:

Wszystko wymieszać, warzywa obtoczyć tłuszczem i przyprawami. Piec w 180 st w piekarniku (gora-dół) do miękkości warzyw (U mnie zwykle ok. 40-50 min)

 

Najprostsza pasta z makreli

Składniki:

1 makrela wędzona

4-5 jaj (w zależności czy bardziej lubicie jaja czy makrelę)

1 pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie:

Przyprawić – sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki.

Najprostsza pasta jajeczna

Składniki:

4 jaja

Szczypiorek

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na koniec dodać jogurt do uzyskania pożądanej konsystencji – zwykle 1-2 łyżki

 

odka pasta

Składniki:

Śliwki ok. 12-14 dużych szt.

Daktyle suszone 200g

 

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i namocz do rozmięknięcia. Odlej wodę do szklanki, a daktyle zblenduj. Śliwki po umyciu pokroić i wrzucić do garnka. Podgrzewać do rozmięknięcia – ale tak aby zostały jeszcze kawałki. Chodzi o to aby maksymalnie odparować wodę, aby całość zrobiła się jak najbardziej gęsta. (początkowo żeby się nie przypalało, możesz podlać bardzo małą ilością tej wody z daktyli). Na koniec dodajesz daktyle. W zależności od pożądanej konsystencji – całość można jeszcze raz zblendować.

 

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook