Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach to projekt realizowany w ramach Inicjatywy Jagnięcina Podhalańska, którą Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi rozpoczął w 2020 roku w porozumieniu z Gminą Kościelisko.

Projekt Jagnięcina Podhalańska w 12 odsłonach polega na realizacji krótkich filmików pokazujących różne sposoby przyrządzana mięsa jagnięcego w wykonaniu gaździn z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. Jego celem jest promocja tego góralskiego specjału jako produktu regionalnego z oznaczeniem geograficznym. Cykl jest przypomnieniem specjałów kuchni góralskiej, ale również pokazaniem możliwości wykorzystania mięsa jagnięcego w różnych odsłonach, różnych daniach, różnych smakach.

Spoty będą realizowane w oryginalnych wnętrzach z wystrojem góralskim, z wykorzystaniem przedmiotów używanych podczas codziennego przygotowywania posiłków, jak ceramika z barwnymi elementami kwiatowymi czy rzeźbione kuchenne narzędzia drewniane.

Telefon: tel/fax 857216216
16-130 Janów
ul. Białostocka 22

Facebook